RASTABANRASTABAN Herbisit (Yabancı ot İlacı)
452.42 g/l 2,4-D EHE + 6.25 g/ l Florasulam Süspo Emülsiyon (SE)
KULLANILACAĞI BİTKİLER ve YABANCI OTLAR
*Hibrit mısır tohumu üretiminde ve şeker mısırı yetiştiriciliğinde kullanılmaz.
İLACIN UYGULAMAYA HAZIRLANMASI: İlaçlama Aletinin Kalibrasyon : Tavsiye edilen dozların 1 dekara (1000 m2 ) doğru miktarda ve homojen şekilde düşürülebilmesi için kalibrasyon yapılması gerekmektedir.Bunun için önce ilaçlama aletinin tüm memelerinin çalıştığı ve birim zamanda aynı miktarda sıvı püskürttüğü (debisi),memelerin altına konacak bir kapta birim zamanda biriken suyun her meme için aynı olduğu kontrol edilerek yapılır. İlaçlama aletinin tankı ilaçsız temiz suyla doldurulur.İlaçlama yapar gibi temiz suyun tamamı tüketilir.Islatılan alan ölçülür.Ölçülen alana göre bir tank dolusu suya gerekli miktar ilaç hesaplanır ve "Kullanma Şekli" kısmında anlatıldığı gibi ilaçlama aletine atılır.Daha sonra aynı adımla veya vitesle yani aynı hızla ilaçlamaya geçilir. İlaçlama aletinin bir tank dolusunun yettiği alanın miktarının bilinmesi diğer uygulamalarda da faydalı olacaktır.
KULLANMA ŞEKLİ : RASTABAN suspo emülsiyon şeklinde bir ilaç olduğundan, ilacın su ile iyice karışması çok önemlidir. Bunun için ilaçlama aleti yarıya kadar su ile doldurulur.Gerekli miktar ilaç,başka bir kapta bir miktar su ile iyice karıştırılarak aletin tankına dökülür.Daha sonra aletin karıştırma düzeni çalıştırılarak depo doluncaya kadar su ilave edilir.Hububat ilaçlamasında dekara 20-40 lt su ile uygulama tavsiye edilir.
İLAÇLAMA ZAMANI HUBUBAT (Buğday,Arpa) : Yabancı otların çıkışını tamamladığı devreden,hububatın kardeşlenme devresinin sonuna kadar kullanılır.Hububatın sapa kalktığı devreden sonra kullanılması halinde istenen etki alınamaz ve tavsiye edilmez.Dondan sonra veya gece don beklentisi varsa uygulamayın. MISIR : Mısır bitkisinin 3-5 yapraklı ,yabancı otların çıkışını tamamladığı dönemde kullanılır.Uygulama sırasında ve sonrasında (7-10 gün), günlük ortalama sıcaklık 15 C üzerine çıkarsa geniş yapraklı komşu kültür bitkileri zarar görebilir.Dolayısıyla bu dönemde sıcaklığın yüksek olduğu Akdeniz,Güneydoğu ve Ege Bölgeleri’nde kullanılması tavsiye edilmez.
DİRENÇ İLE İLGİLİ BİLGİ: RASTABAN (2,4-D EHE +Florasulam ), isimli bitki koruma ürünü, etki mekanizmasına göre Grubu O4 ve 2 olarak sınıflandırılmış bir herbisittir.Aynı etki mekanizmasına sahip bitki koruma ürünlerinin tekrarlayan uygulamaları,direnç gelişimini teşvik etmektedir. Bu nedenle direnç gelişimini geciktirmek için RASTABAN (2,4-D EHE +Florasulam )’ ın aynı üretim sezonu içerisinde önerilen toplam uygulama sayısını aşmayınız. Uygulamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda ise farklı etki mekanizmasına sahip (Grup O4 ve 2 harici) bitki koruma ürünlerinin kullanılmasına özen gösteriniz.
KARIŞABİLİRLİK DURUMU: Dar yapraklı yabancı ot ilaçları ile karıştırılması tavsiye edilmez.Cypermethrin + Chlorpyrifos, Chlorpyrifos-ethyl terkipli ilaçlarla karıştırılarak uygulanabilir.Azot,Fosfat ve Potas terkipli yaprak gübreleri ile karıştırılarak uygulanabilir.Çok sayıda yaprak gübresi olması nedeniyle, geniş çapta bir uygulama yapmadan önce karışabilirliği küçük çapta denenmesi tavsiye edilir. İLK YARDIM ÖNLEMLERİ: Hastayı ilaçlı yerden uzaklaştırın ve suni teneffüs yaptırın.İlaçla bulaşık elbiselerini derhal çıkarın.Deriye ve göze bulaşmışsa bol su ve sabun ile yıkayın.Hastayı sakin bir yere götürün.Hastayı doktora götürürken ilaç ambalajını veya etiketini birlikte götürün.İlacın yutulması halinde hastayı kusturmayın.İlacın mideden tahliyesine doktor karar vermelidir.
ANTİDOTU VE GEREKLİ BİLGİLER: Özel bir antidodu yoktur.Belirtilere göre tedavi uygulanır.
ULUSAL ZEHİR MERKEZİ (UZEM) Tel: 114 (Zehirlenme Durumlarında; Uzem’in 114 No’lu Telefonunu Arayınız.)
KULLANIRKEN VE DEPOLARKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
Depolama DURUMU : Normal (serin ve kuru) şartlarda orijinal ambalajında açılmadan depolandığında 2 yıl süre ile ilacın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinde hoşgörü (tolerans) sınırları dışında bir değişiklik olmaz. |